cPanel nedir? cPanel’e Genel Bakış
cPanel; WHM altında çalışan, son kullanıcının sunucu yönetimi yapabilmesi sağlayan yönetim panelidir. Root yetkisi dışında paket bazlı yetki verilen kullanıcı; DNS , e-posta, yazılım gibi konularda sunucu üzerinde ayarlamalar yapabilir. Bunun yanında kendisine verilen sunucu kaynak kullanımını izleyebilir.
cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır?
cPanel genellikle hosting firmaları tarafından sunulan bir hizmettir. Hosting firmaları, cPanel’e giriş için genellikle Müşteri Paneli üzerinden yönlendirme yaparlar. O şekilde cPanel ekranınıza ulaşabilirsiniz.
Web üzerinden cPanel’e giriş
Diğer bir yöntem ise, 2082 ve 2083 port numaraları üzerinden giriş yapmaktır. 2082, http üzerinden erişim sağlarken 2083 https üzerinden erişebilirsiniz. Port numaraları cPanel’e ait sunucu üzerinden tanımlanmış portlardır. Genellikle http üzerinden erişimlerde https yönlendirmesi yapar. Aşağıdaki bağlantılar ile cPanel’e giriş yapabilirsiniz.
- http://sunucuadi:2082
- https://sunucuadi:2083
- http://websitesiadi:2082
- https://websitesiadi:2083
WHM üzerinden cPanel’e giriş
Bunun yanında sunucunun root kullanıcısına sahipseniz WHM üzerinden de giriş yapabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantılar üzerinden WHM ekranına giriş yapabilirsiniz.
- http://sunucuadi:2086
- https://sunucuadi:2087
WHM Ana Ekranı’nda Hesapları Listele veya List Accounts simgesine tıklanır. Şunu Ara: metin kutusuna cPanel’e giriş yapmak istediğiniz websitesi adı veya kullanıcı adı yazılır. Arama sonuçlarından yer alan satırdan cPanel simgesine tıklanarak şifre girmeden ilgili kullanıcının cPanel sayfasına giriş yapılır.
Bunun dışında, hosting firmanızın veya root kullanıcısının ayarlarına bağlı olarak farklı giriş yöntemleri olabilir. Bunun için sistem yöneticinizden veya barındırma hizmeti aldığınız firmadan bilgi alabilirsiniz.
cPanel İle Neler Yapılabilir?
cPanel ekranı üzerinden bağlı olan alan adının yönetimi yapılabilir. Ayrıca bu alan adına bağlı izin verilen servislerin yönetimi yapılır. Madde madde cPanel ile aşağıdaki maddeleri yapabilirsiniz:
1. DNS yönetimi
2. Dosya yönetimi
3. E-posta yönetimi
4. Kaynak kullanımını izleme
5. Zamanlanmış görevleri yönetme
6. Alan adı ekleme
7. Alt eklenti (subdomain) ekleme
8. Veritabanı yönetimi
9. Yedekleme
10. FTP yönetimi
11. SSL sertifikası yönetimi
12. PHP yönetimi
13. Tek tıkla sitenize uygulama yükleme
Yukarıdaki maddeler hosting firmasının veya root kullanıcısının cPanel kullanıcısına verdiği yetkiye göre değişiklik arz edebilir. Özetle belirtmek gerekirse; cPanel ile alan adınıza bağlı site yayınlayabilir, eposta gönderip alabilir, DNS’lerinde değişiklik yapabilirsiniz.
Neden cPanel Kullanılıyor?
cPanel, mikro anlamda sunucu yönetimi yapmanıza imkân sağlayan bir web kontrol panelidir. Linux tabanlı işletim sistemli sunucuda çalışır. Veritabanı olarak MySQL ve MariaDB desteği mevcuttur.
Arayüzü kullanıcı dostu olması, dokümantasyonu anlaşılır ve uygulanabilirliği kolay olması, her sayfada yardım sayfasına yönlendirmeler bulunması cPanel’in tercih edilmesine sebep oluyor.