Debian Ek IP Ekleme

Debian, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir linux dağıtım sistemlerinden biridir. Kararlı yapısı sayesinde kullanıcılarına istikrar ve güvenilirlik sağlar. Debian işletim sistemine ait sunucularınıza bazı durumlarda ana IP adresinin yanına ek IP adresi eklemeniz gerekebilir. Bu yazıda Debian ek IP adresinin nasıl ekleneceğini öğreneceğiz.

UYARI: Burada adımları anlatılan uygulamalar denenmiş ve sonuca ulaşılmış uygulamalar olmakla birikte sunucu özelinde değişiklik gösterebilir. Bu yüzden adımları uygulamadan önce sonuçlarını öngöremediğiniz uygulamaları ve adımları uygulamadan önce iki kere düşünmenizi tavsiye ederim. Sorumluluk uygulayıcıya aittir.

Adım 1 – Root kullanıcısı ile giriş yapma

Sunucuya root kullanıcısı ile giriş yapmak için sunucunun ana IP adresine ihtiyacınız var. Ayrıca root kullanıcısının şifresini biliyor olmanız gerekir. Bazı Debian işletim sistemlerinde doğrudan root kullanıcısı ile giriş yapılamıyor. Bunun için şifresini bildiğiniz yetkisiz bir kullanıcıyla giriş yapabilmeniz gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra terminal satırına su komutunu yazınız. Ardından root kullanıcısı şifresini yazarak root seviyesine geçmiş olursunuz.

SSH ile bağlantı kurabilmek için SSH istemcisine ihtiyacınız var. Eğer SSH anahtarı tanımladıysanız, anahtar çiftleri hazır olmalıdır. Bunun yanında bilgisayarınızın terminal satırına “ssh root@your_server_ip” komutunu yazınız. SSH portu 22’den farklı bir port ise “ssh root@your_server_ip -p port” komutu ile giriş yapabilirsiniz. Bu komuttan sonra sizden root kullanıcısının şifresi istenecek. Şifreyi yazarak sunucuya root olarak giriş yapabilirsiniz.

Adım 2 – Ek IP ekle

/etc/network/interfaces dosyasına ek IP adresini tanımlayarak Debian 11 işletim sisteminde ek IP adresi eklenir. Öncesinde dosyanın bir yedeğini almak önemli olacaktır. copy /etc/network/interfaces /etc/network/interfaces-bak komutu ile dosya yedeklenir. Ardından /etc/network/interfaces dosyası metin editörü ile açılır. iface satırında network aygıtının adını göreceksiniz. iface kelimesinden sonraki kelime network aygıtının adıdır. Bir sonraki satırda ana IP adresi yer alır.

Dosyanın en sonuna ek IP adresini network_device_name:0 şeklinde ekliyoruz.

iface ens192:0 inet static #Additional IP address
address 192.168.1.155/24
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4

Değişiklikleri kaydedip metin editöründen çıkış yapılır. Başka IP adresleri varsa network_device_name:1 network_device_name:2 şeklinde sırayla eklenir.

Adım 3 – Network servisi tekrar başlatma

Ek IP adresi eklendikten sonra IP adresinin erişilebilir hale gelmesi için network servisi tekrar başlatılır. Aşağıdaki komut ile network servisi tekrar başlatılır.

$ systemctl restart networking.service

Adım 4 – IP adresini başlangıca ekleme

Sunucu tekrar başlatıldığında IP adresi aktif hale gelmeyebilir. Bunun için aşağıdaki komut ile ek IP adresi aktif hale getirilir.

$ ifup ens192:0

Her defasında yapmak yerine /etc/update-motd.d/10-uname dosyasına ekleyerek sunucu başladığında ek IP adresi otomatik olarak aktif hâle gelecektir. Dosyada değişiklik yapmadan önce copy /etc/update-motd.d/10-uname /etc/update-motd.d/10-uname-bak komutu ile dosyanın yedeği alınır. Sonrasında aşağıdaki komut dosyanın en son satırına eklenir.

ifup ens192:0

Sonuç

Bu yazıda Debian işletim sistemli sunucularda ana IP adresiyle birlikte ikinic, üçüncü IP adreslerini nasıl ekleyeceğimizi gördük.

Bir yanıt yazın 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *